Het begon allemaal met helpen!

Throwback naar 10 jaar geleden… 

Toen heb ik drie maanden als vrijwilliger meegewerkt in een Haïtiaans weeshuis. Ik kreeg de opdracht vanuit de Belgische sponsororganisatie om een business plan uit te werken voor meer inkomsten en meer structuur in de dagelijkse werking van het weeshuis te brengen.

Wat ik toen nog niet besefte, was dat deze ervaring voor mij het begin was van iets groters! Ik vond er mijn roeping om organisaties te helpen doorheen verandering. 

En ter ere van dit 10 jarig jubileum, help ik in 2023 gratis 10 bedrijven met het opstellen van hun Digitaal Veranderplan. Dat helpt u om dat uitdagend digitaal project of die digitale transformatie succesvol af te werken.

Een weeshuis runnen in Haïti is een uitdaging

Als er iets is dat ik geleerd heb uit deze ervaring, is dat niet alles wat wij als vanzelfsprekend beschouwen in het westen, dat ook daadwerkelijk is. Zo had ook het weeshuis zijn uitdagingen. 

❌ Er was geen enkele opvoeder aanwezig: niemand in het hele weeshuis had de tijd (of ervaring) om die rol op zich te nemen. Kinderen kregen wel liefde van het personeel, maar er was weinig tijd beschikbaar om spelenderwijs te leren. 

❌ Het weeshuis was volledig afhankelijk van externe middelen en schenkingen. Hoewel de Belgische organisatie achter het weeshuis veel inspanningen deed om altijd de nodige middelen beschikbaar te hebben, creëert dat natuurlijk onzekerheid op lange termijn.

❌ Er was nauwelijks rapportage naar de Belgische sponsororganisatie.  Hierdoor had deze weinig zicht op de financiële situatie en noden van het weeshuis, en kon daar dan ook niet tijdig op reageren of anticiperen.

De kinderen in het weeshuis klaagden nooit over hun situatie. Naar Haïtiaanse normen zaten ze er zeer goed. Ze kregen er 2 volwaardige maaltijden per dag en gingen allemaal dagelijks naar school. 

Ik wist dat ik een verschil kon maken voor de kinderen en zou de organisatie beter achter te laten dan ik ze gevonden had.

Mijn eerste stappen in de wereld van veranderen

 

Zo gezegd, zo gedaan. Ik  bracht de situatie in kaart en werkte enkele ideën uit. Ik stond in nauw contact met de directeur van het weeshuis, en kreeg veel buy-in van hem om die nieuwe voorstellen uit te proberen en door te voeren. 

Dit leidde al snel tot drie grote verwezenlijkingen waar ik met grote trots op terugblik:

  1. Ik installeerde een rapportagesysteem voor alle uitgaven van het weeshuis. Geen complexe systemen, maar een Excel-template in een gedeelde Dropbox: een kleine stap op technologisch vlak, maar een grote stap op financieel vlak. Dankzij dit systeem had de sponsor in België op ieder moment inzicht in de beschikbare middelen van het weeshuis en konden ze tijdig anticiperen, zodat het weeshuis niet zonder middelen kwam te zitten.
  2. Ik werkte een business plan uit voor een kippenkwekerij. Die werd niet veel later effectief op poten gezet en groeide zelfs uit tot een volwaardige boerderij. Er ontstonden nieuwe inkomstenbronnen en meer financiële zekerheid voor de toekomst.
  3. Ik maakte tijd om met de kinderen te spelen, hen te leren om op te ruimen en andere positieve gewoontes te ontwikkelen. Binnen het weeshuis zagen ze al snel de positieve impact van mijn aanwezigheid, zodat er na mijn verblijf een opvoeder aanstelden binnen het team van het weeshuis.


10 jaar later

Zonder het zelf goed en wel te beseffen was ik in Haïti met iets begonnen waarin ik mij de volgende 10 jaar professioneel verder in zou ontplooien.  

Ik ging in België aan de slag, niet zozeer om organisaties een inkomstenbron te helpen vinden of om een Excel-rapportage uit te werken, maar wel om hun bedrijfsprocessen efficiënter te maken, meestal gelinkt aan digitale technologieën. In essentie help ik organisaties doorheen verandering, binnen hun context en met respect voor hun cultuur, net zoals ik in Haïti deed.

IT en technologie lijken vaak bijzonder complex. Zo leek de opstart van een kippenkwekerij of het aanmaken van een online deelbaar Excelbestand ook enorm complex in de ogen van een Haïtiaanse weeshuis-directeur. Maar met de juiste ondersteuning wordt iedere verandering mogelijk.

En daar wil ik met plezier een bijdrage aanleveren

Voor welke digitale uitdagingen zoek jij ondersteuning?

En om mijn “jubileum” te vieren – 10 jaar na het weeshuis-avontuur – wil ik mij opnieuw opwerpen als vrijwilliger, dit keer niet in het verre Haïti, maar gewoon binnen België. 

Ik heb mezelf uitgedaagd de komende maanden 10 organisaties of KMO’s te helpen bij hun digitale transformatie. En daar kan jouw bedrijf bij zijn. Hoe doe ik dat? Op basis van een uitvoerig gesprek en scan werk ik een veranderplan op maat uit, dat ik met plezier kom toelichten. Ook dit keer doe ik dat als vrijwilliger, dus geheel vrijblijvend. Net zoals 10 jaar geleden. 

Wil jij graag sparren over jouw digitale processen, systemen of projecten, zodat jouw organisatie op korte termijn grote stappen vooruit kan zetten?

Neem even contact op en laten we alvast eens kennismaken!

Vraag hier je gratis digitaal veranderplan aan